Haryana gk in hindi for HSSC exams Series #135 | Hindigk50k
Haryana gk in hindi for HSSC exams Series #135

Haryana gk in hindi for HSSC exams Series #135

Haryana gk in hindi for HSSC exams Series #131 Hello Readers, we are continuously providing you the haryana gk in hindi for haryana police exams. we have provided you a complete series of 3000 questions. If u would like to read our more useful contents,, click below  Haryana gk for haryana police

Haryana Gk for HSSC

Haryana GK 1500 QUestions.

India Gk in hindi 10000+ Questions

Science gk in hindi 3000+ Questions

Computer gk 3000+Questions

Agriculture gk in hindi

हरियाणा दिवस मनाया जाता हैं ?
A. 24 जुलाई को
B. 1 नवम्बर को
C. 10 दिसम्बर को
C. 14 सितम्बर को
Answer. B. 1 नवम्बर को

एच. एम. टी. फैक्टरी हरियाणा के किस जिले में स्थित हैं ?
A. सिरसा
B. करनाल
C. अम्बाला
C. फरीदाबाद
Answer. C. अम्बाला│haryana gk book gk in hindi│

हाल ही में किसे अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) का प्रमुख चुना गया है ?
A. क्रिस्टिन लेगार्द
B. अरुण जैटली
C. जिम योंग किम
D. उपेन्द्र सिन्हा
Answer: A. क्रिस्टिन लेगार्द

पं. दीनदयाल शर्मा का जन्म कहॉं हुआ था ?
A. करनाल
B. पानीपत
C. झज्जर
C. पलवल
Answer. C. झज्जर

│download haryana police gk│

राजस्थान में लेटा, मांगरोल एवं सालावास जाने जाते हैं-
A. कपड़े की मदों की बुनाई के लिए
B. कपड़े की मदों की छपाई के लिए
C. महिलाओं के लिए चमड़े की जूती निर्माण के लिए
D. लकड़ी के खिलौने के निर्माण के लिए
Answer: A. कपड़े की मदों की बुनाई के लिए

डेलबर्जिया जाति निम्‍न में से किस एक से संबंधित है?
A. काजू
B. कॉफी
C. चाय
D. शीशम
Answer: D. शीशम

│haryana gk in hindi│

बुतरस बुतरस घाली जिनका 16 फ़रवरी को निधन हुआ है, किस संस्था से जुड़े थे ?
A. संयुक्त राष्ट्र
B. ग्रीन पीस
C. रेड क्रॉस
D. रिजर्व बैंक
Answer: A. संयुक्त राष्ट्र

│haryana gk for hssc in hindi│

निम्न में से हरियाणा राज्य के प्रथम मुख्य मंत्री थें ?
A. पण्डित श्रीराम शर्मा
B. चौधरी देवीलाल
C. भगवतदयाल शर्मा
C. इनमें से कोई नहीं
Answer. C. भगवतदयाल शर्मा

│haryana gk book download│

1. The National Anthem, Jana Gana Mana was written by
A. Bankim chandra
B. Rabindra Nath Tagore
C. Subhash Bose
D. Sarojini Naidu
Answer: B

2. Haryana State was formed on
A. Nov. l,1965
B. Nov. l,1966
C. Nov. l,1967
D. None
Answer: B

│haryana gk for hssc in hindi│

3. Districts in Haryana State are
A. 19
B. 23
C. 22
D. 18
Answer: C

4. The epic Ramayana was written by
A. Tulsi Das
B. Valmiki
C. Keshav Das
D. Vishvamitra
Answer: B

│hssc gk in hindi│

5. The most common Salt in the sea water is
A. Calcium Carbonate
B. Sodium Chloride
C. Potassium Chloride
D. Sodium Sulphate
Answer: B

6. The Present Governor of Haryana is
A. Bhupinder Singh Hooda
B. Bhajan Lal
C. Kaptan Singh Solanki
D. Shiv Raj patil
Answer: C

7. The World’s tallest tower (Building) is in
A. USA
B. Italy
C. Japan
D. Dubai
Answer: D

8. The difference between Samvat and the christian calendar is of
A. 57 Years
B. 67 years
C. 77 Years
D. 37 years
Answer: A

│haryana gk 2017│

9. Who attacked the Somnath Temple in the distant past
A. Babur
B. Mehmud Ghazni
C. Mohamed Ghouri
D. Nadir Shah
Answer: B

10. The Ancient epic Mahabharata was written by
A. Chanakya
B. Patanjati
C. Valmiki
D. Ved Vyas
Answer: D

Comments

comments

Leave a Comment