17 January 2018 Daily Current Affairs in Hindi

current affairs quiz questions,current affairs 2017 questions and answers,current affairs pdf 2017,current affairs in india,current affairs pdf download, current affairs of 2017,current affairs in telugu,daily current affairs quiz, daily current affairs in hindi,daily current affairs 2017,daily current affairs app,daily current affairs in telugu,daily current affairs bankers adda,daily current affairs pdf,daily current affairs for upsc,

17 January 2018 Daily Current Affairs in Hindi

Welcome to Current Affairs Today, your source for latest and Best Daily Current Affairs 2017 for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other. Current Affairs – Daily Current Affairs 2017 updates for Bank Exams, Insurance, UPSC, SSC, Railway & other Competitive Exams.

1. Who is the head of the newly-constituted 5-judge constitution bench of the SC to hear a range of crucial cases?

A] AK Sikri
[B] AM Khanwilkar
[C] Dipak Mishra
[D] Ashok Bhushan

Correct Answer: C [Dipak Mishra]

2. Charu Rohatgi, who passed away recently, was associated with which field?

[A] Film Industry
[B] Politics
[C] Journalism
[D] Law

Correct Answer: A [Film Industry]

3. N. Vembusamy Sankaran, the renowned journalist and theatre personality has passed away. He hailed from which state?

[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Tamil Nadu

Correct Answer: D [Tamil Nadu]

4. The Union Government has signed pact with ‎Confederation of Indian Industry (CII) for logistics. Where is the headquarters of CII?

[A] Lucknow
[B] New Delhi
[C] Chennai
[D] Kochi

Correct Answer: B [New Delhi]

5. NITI Aayog has launched the first GIAN course on Sustainable Urban planning using Remote Sensing and GIS in which IIT institute?

[A] IIT Kanpur
[B] IIT Indore
[C] IIT Delhi
[D] IIT Bombay

Correct Answer: A [IIT Kanpur]

6. Which country has build the world’s biggest air purifier?

[A] Japan
[B] Australia
[C] Germany
[D] China

Correct Answer: D [China ]

7. The Delhi government has recently signed a friendship agreement with which country for cooperation in various fields?

[A] Germany
[B] United States
[C] Japan
[D] France

Correct Answer: C [Japan]

8. Recently, Prime Minister Narendra has dedicated iCREATE facility to the nation. This facility is located in which state?

[A] Gujarat
[B] Himachal Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Odisha

Correct Answer: A [Gujarat]

9. Who is leading the Indian delegation to 10th Global Forum for Food & Agriculture (GFFA-2018) in Germany?

[A] Santosh Kumar Gangwar
[B] Gajendra Singh Shekhawat
[C] Alphons Kannanthanam
[D] Jitendra Singh

Correct Answer: B [Gajendra Singh Shekhawat]

10. The Central Drug Research Institute (CDRI) is located in which of the following cities?

[A] New Delhi
[B] Jaipur
[C] Lucknow
[D] Chandigarh

 

Correct Answer: C [Lucknow]

Thank you for reading the Current affairs questions answers for SSC, BANK, HSSC exams.

error: